• Zimny Drań:
  • Kulinarnie
  • Stylowo
  • Kulturalnie
  • W podróży
  • Kontakt
Zimny Drań
majo 2
Kulinarnie 0

AIOLI?

By zimnydran · On Luty 18, 2015


Jeśli wieczorem idziesz na partyjkę brydża albo do ulubionej knajpy, zajrzeć tylko kto dziś siedzi przy barze, wiedz ze ten wieczór szybko się nie skończy a wypita ilość alkoholu rano zagra z Tobą nieczysto.

Rano, przypominając polnego konika i otwierając przekrwione oczy, wiesz już ze potrzebujesz czegoś co spije alkohol. Każdy Drań wie co jest najlepsze. Bułka z wolno pieczoną wieprzowiną i kubek kawy, względnie postawi Cie do pionu i przygotuje Cię do brydżowej dogrywki.

Ale kanapka bez czosnkowego aioli? Ma taki sens jak kilka parti brydża bez szklaneczki dobrej szkockiej. Niejednej szklaneczki.

Czym jest aioli – to rodzaj czosnkowej emulsji przypominającej majonez, odpowiednio tłustej i idealnej do każdej kanapki. Prawdziwy drań, nie leci do sklepu po majonez – chemiczny twór z jajek w proszku, ale sam, dzień przed brydżową partią przygotowuje domowe aioli tak idealne do „wzmacniającej“ kanapki.

Nie bądź więc leniem tylko prawdziwym draniem i zrób sobie aioli sam.

Potrzebujesz:

  • trzy żółtka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml dobrej oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek

Trzy żółtka przełóż do miski i zostaw na ok pół godziny żeby miały temperaturę pokojową. W tym czasie obierz czosnek, zetrzyj go na drobnej tarce, utrzyj z łyżeczką soli na gładką pastę. Dodaj ją do żółtek i delikatnie miksując zacznij ucierać. Do żółtek, cieńkim strumieniem wlewaj delikatnie oliwę. Uważaj tylko by całość się nie ścieła. Gdy wszystko się połączy, dodaj sok z cytryny, dwie szczypty swieżego tymianku, pieprz do smaku i delikatnie wymieszaj.

Teraz sprawdź jakie to dobre, schowaj do lodówki i idź na partyjkę brydża. Albo trzy.

aioli nozyce

aiolikacśniadaniesos
Udostępnij Tweet
  • Popularne
  • Komentarze
  • Tagi
  • Zrzut ekranu 2015-08-12 o 13.59.56

    Obiektywnie Śląskie

    Sierpień 12, 2015
  • spinki3

    Dobre spięcie

    Luty 21, 2015
  • winnica 3

    Winnica Jakubów

    Luty 21, 2015
  • festiwalowy 2

    Przewodnik festiwalowy Zimnego Drania cz.1

    Luty 21, 2015
  • piersiowka

    Niezbędnik Drania

    Luty 21, 2015
kac wino produkcja ekologia foodporn whisky food sos aioli śniadanie festiwal poradnik niezbędnik bal impreza muzyka wydarzenia alkohol
  • nowości
  • O Zimnym Draniu
  • Kontakt

Spowiedź drania

Jestem w każdym z was. W Tobie też, choć założę się, że nie potrafisz się do tego przyznać. Ale to pewne, że chciałbyś być mną. Bo mam wszystko i mogę wszystko. Nie dlatego, że mnie stać, ale dlatego, że chcę. Pozwolę Ci się na mnie wzorować. Uchylam rąbka tajemnicy swojego drańskiego życia. Zobacz gdzie i z kim śpię, co pije i jem, kto mnie ubiera, kto rozbiera. Poznaj moich przyjaciół, Drani takich jak ja. Ale pamiętaj: prawdziwy Zimny Drań jest tylko jeden. Ty możesz się tylko grzać w moim blasku.

kontakt

Ludzie listy piszcie - Zimny Drań czeka. kontakt@zimnydran.pl

Kategorie

  • Kulinarnie (3)
  • Kulturalnie (5)
  • Stylowo (3)
  • W podróży (2)

© 2015 Zimny Drań.

Create by Rav